Shop & Hop 

In co-creatie experimenteren met winkelen in de toekomst

Vraag & idee

Hoe kan je de Gentse binnenstad blijvend promoten en de handelaars hierin ondersteunen?

Stad Gent wil dit onder meer doen via het concept “handenvrij shoppen”. Shoppers niet langer laten zeulen met winkeltassen en ervoor zorgen dat al hun inkopen na het winkelen klaarliggen aan de park&ride of de parking.

In de praktijk

In opdracht van de Stad Gent werd vzw Lab van Troje gevraagd om het experiment rond  handenvrij winkelen in het stadscentrum op te starten. 

Lab van Troje begeleidde hiervoor een netwerk van stakeholders om tot concrete business-cases te komen en deze 9 maanden in de praktijk uit te testen.

Met SHOP & HOP konden winkeltassen achterblijven bij de deelnemende handelaars en bracht een koerier de aankopen naar een afhaalpunt naar keuze zodat de bezoekers handenvrij ten volle van Gent verder kunnen genieten.

Na de proefperiode werd een marktoproep gelanceerd om het idee te bestendigen. Uit de reacties hierop bleek dat de markt nog niet rijp was om dit project over te nemen, hoewel de reacties van de gebruikers zeer positief waren. 

“Op het ogenblik dat je vaststelt dat een experiment in de huidige markt niet kan opgeschaald worden tot een rendabel businessmodel, moet je durven beslissen dit even on hold te zetten. De evoluties in de markt gaan momenteel echter zo snel, dat ik er van overtuigd ben dat dit binnen enkele jaren wel mogelijk zal zijn. Innoveren betekent de moed hebben om grenzen te verleggen, en soms ook erkennen dat iets niet meteen een succes is, en leren uit de ervaringen om het in de toekomst anders en beter te doen.”  Christophe Peeters, schepen van Middenstand Stad Gent (september 2017)

In samenwerking met

  • Stad Gent – Puur Gent
  • Bringme & Bubble Post
  • Vele handelaars

Meer info

  • Lees hier de uitgebreide projectfiche.
Zijn enthousiasme verbindt mensen. Zijn aanpak maakt van puzzelstukken een puzzel.

Niks is Pieter teveel en alles komt steeds goed. Soms een beetje anders, maar heel echt.
Elke De Dekker, opdrachthouder voor stad Gent.

Fielding factory BV

Paviljoenweg 50
9040 Sint-Amandsberg

BE 0736.373.421

Pieter Deschamps

+32 (0)491 35 86 41
pieter@fieldingfactory.be

sitemap         privacy          cookies

Fielding factory BV

paviljoenweg 50
9040 Sint-Amandsberg

BE51 1030 6322 4062

Pieter Deschamps

+32 (0)491 35 86 41
pieter@fieldingfactory.be

sitemap         privacy          cookies